5 PRAKTISCHE TIPS OM MET STRESS OM TE GAAN

5 PRAKTISCHE TIPS OM MET STRESS OM TE GAAN

Als sekswerkers geven we zoveel energie aan klanten en als we niet de tijd nemen om onszelf te resetten en terug te geven, kunnen we snel SUPER burn-out raken.

Burn-out is geen grapje. Ik heb het meegemaakt. Ik weet wanneer ik afglijd naar een burn-out modus omdat ALLES wat klanten doen me irriteert, zelfs als het normaal niet op mijn zenuwen werkt.

Vandaag deel ik een aantal tips die me hebben geholpen om van die IRRITATIEVE toestand op de rand van een burn-out over te gaan naar een gevoel van totale gelukzaligheid.

#1 MAAK TIJD VOOR JEZELF

Het eerste wat ik doe is tijd voor mezelf nemen om te resetten en al mijn gedachten eruit te halen. Dit kan zijn door op te schrijven hoe ik me voel of door me af te reageren op mijn partner of een vriend.

Soms vind ik het fijn om een hersenloze taak te doen, zoals douchen, schoonmaken of koken, en ik sta mezelf toe om gedachten in mijn hoofd door te nemen terwijl ik deze taken doe. Dit werkt een beetje zoals het afreageren op een vriend; behalve dan dat ik het op mezelf afreageer. Het stelt me in staat om uit te werken hoe ik me voel. Zodra ik klaar ben met de taak, laat ik de gedachten los en ga ik verder.

We weten allemaal HOE we onszelf beter kunnen laten voelen. Voor mij is dat door me af te reageren op iemand anders of op mezelf. Voor jou kan het anders zijn. Maar de truc is om tijd voor jezelf vrij te maken om die dingen te doen. Zorg er dus voor dat je na je werk een paar minuten vrijmaakt om te doen wat je helpt om te ontstressen.

#2 ACCEPTEER HET FEIT DAT JE GESTREST BENT EN DAT DAT OKÉ IS

We leven in een wereld die de ‘hustle’ mentaliteit prijst. We denken dat we altijd ‘aan’ moeten staan en 100% moeten presteren, anders zijn we geen mens die de moeite waard is. We voelen ons minderwaardig als we niet zo productief zijn als we zouden willen.

Feit is dat als je gestrest bent over hoe gestrest je bent, je gestrest zult blijven. Het is goed dat je gestrest bent. Het is oké dat je die ene klant SUPER irritant vindt of dat je niet goed kunt opschieten met je partner. Het is helemaal prima en normaal om je soms gestrest te voelen. Sla jezelf er niet voor.

#3 IDENTIFICEER WAT JE STRESS VEROORZAAKT

Er zijn een paar manieren om stressoren te categoriseren: intern (bijv. verwachtingen van jezelf, slecht zelfbeeld, denken dat je niet goed genoeg bent, etc.) OF extern (bijv. relaties, werk, omgevingsfactoren, etc.).

Als je stressoren intern zijn, moet je misschien wat moeite doen om te veranderen hoe je met jezelf omgaat. Ga terug naar tip #1 – je WEET wat je helpt om je beter te voelen. Je WEET hoe je jezelf kunt ondersteunen. Zorg ervoor dat je die dingen doet en lief bent voor jezelf.

Als je stressoren extern zijn, is het misschien tijd om je leven te veranderen. Als een relatie je ongelukkig maakt, is het misschien tijd om te overwegen of die persoon het waard is om in je leven te houden. Als je je super gestrest voelt elke keer als je die ene vervelende cliënt ziet die zijn grenzen opzoekt, dan is het misschien tijd om hem te schrappen en ruimte in je agenda te maken voor nieuwe cliënten.

Neem even de tijd om de oorzaken van je stress te identificeren en op te schrijven.

#4 VERMIJDEN VS ACTIEF OMGAAN MET STRESS

Er zijn twee manieren waarop mensen gewoonlijk met stress omgaan:

Vermijden: vermindert de onmiddellijke impact van de stressfactor tegen een prijs;

Actieve coping: rationele evaluatie van onze capaciteiten om stressfactoren zo goed mogelijk te beheersen en efficiënte manieren te plannen om hun impact te verzachten.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben absoluut een vermijder. In plaats van mijn stressfactoren aan te pakken en te beheersen, heb ik de neiging om te vermijden hoe ik me voel totdat het zich ophoopt en op een ongelegen moment explodeert. Dit is duidelijk een ongezonde en niet-helpende manier om met dingen om te gaan. In een ideale wereld zouden we er allemaal actief mee omgaan (en zouden er waarschijnlijk minder conflicten in de wereld zijn).

Dus hoe gaan we er actief mee om, in plaats van te vermijden?

#5 ACTIEF OMGAAN MET STRESS IN ACTIE

Er is een groot verschil tussen weten en daadwerkelijk DOEN. Laten we dus teruggaan naar de lijst met oorzaken van je stress die je eerder hebt gemaakt. Ik wil dat je opschrijft wat je op dit moment doet om met die stress om te gaan en hoe je je daardoor voelt. Dan wil ik dat je opschrijft hoe je je gedrag zou kunnen veranderen om meer ACTIEF te zijn.

Bijvoorbeeld…

Oorzaak van stress:
Een vaste klant vraagt voortdurend naar persoonlijke details tijdens boekingen, waardoor ik me ongemakkelijk voel en bang ben voor komende boekingen.

Huidig copingmechanisme:
De sms’jes van de klant negeren als hij naar een boeking vraagt.

Hierdoor voel ik me:
– gestrest omdat ik weet dat ik hem uiteindelijk moet antwoorden;
– angstig elke keer als ik een sms ontvang omdat ik bang ben dat hij het is;
– meer geïrriteerd door andere klanten die me vragen stellen, ook al zijn ze niet zo grensverleggend als hij.

Om actiever te zijn in deze situatie, zou ik het volgende kunnen doen:
– De cliënt sms’en en hem zeggen dat zijn vragen me ongemakkelijk maken, en aanbieden om hem te zien voor een boeking als hij mijn grenzen respecteert;
– De cliënt sms’en en hem zeggen dat ik hem niet langer wil zien omdat hij mijn grenzen heeft overschreden;
– Het nummer van de cliënt blokkeren zodat ik me niet langer angstig hoef te voelen elke keer als ik een sms ontvang.

Elk van de drie ‘actieve’ oplossingen die ik heb bedacht, zou een betere manier zijn om ermee om te gaan dan mijn standaard vermijden, omdat ze me in staat stellen de situatie, en dus de stress, op te lossen.

Probeer het eens en kijk hoe jij je voelt over het oplossen van een aantal stressfactoren in je leven.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *